Menu

Förberedelser inför utställningen

För den som har bestämt sig för att börja tävla med sin hund har man många roliga men också jobbiga timmar och dagar att se fram emot. Det gäller att hunden är i topptrim, är duktig på att lystra och är på riktigt gott humör och för att uppnå detta finns det vissa saker att tänka på.

Börja tidigt

Det finns ett ordspråk som berättar att det inte går att lära gamla hundar att sitta. Även om detta inte är helt sant så ligger det ändå något i det. Har man skaffat sig en valp är det bäst att börja träna den inför utställningar och tävlingar så tidigt som möjligt.

När valpen är riktigt ung kan man börja med att träna den att låta sig hanteras. På utställningsspråk kallas detta för handling och går i princip ut på att man tar i hunden, lyfter på tassar, tittar på tänder och i öron, vänder på den och går omkring den. För en otränad hund kan detta uppfattas som störande eller stressande och då nervositet och aggressivitet är skäl till diskvalificering är det viktigt att hunden tidigt får lära sig att hanteras. De flesta hundar brukar till och med tycka att det är ganska kul om de är tillräckligt vana.

Håll hunden i trim

En överviktig hund kommer aldrig få bra resultat vid en utställning så se till att hunden alltid har sin idealvikt. Detta får dessutom hunden att må bättre och genom att kombinera bra kost med motion kommer helhetsintrycket också vara det bästa. Om pälsen är matt eller nosen torr tyder detta ofta på att hunden inte mår helt bra och detta kan domare se med en gång.

Lystra och gå fot

En del av tävlingsmomentet är att gå runt en bana med sin hund så att domarna kan se hur vackert hunden för sig och hur proportionerlig den är. Detta bör man träna mycket på och är man inte riktigt säker på hur man skall göra finns det bra dressyrskolor att vända sig till.