Menu

När får hunden inte vara med?

Vid hundutställningar är i princip alla hundar välkomna. De flesta är inriktade på rashundar men det finns även utställningar för hundar som inte har en ståtlig stamtavla att skryta med och alla hundar kan tävla i moment som utseende, jakt och hinderbana. Det hela beror på hur mycket tid och kraft hussen eller matten har då det för hunden själv brukar vara kul att få träna.

Det finns dock regler för dessa tävlingar och om man bryter mot dem blir man omedelbart diskvalificerad eller får till och med inte delta, till exempel om hunden lider av någon sjukdom eller på själva tävlingsdagen inte verkar må bra. Därför undersöks hundar noggrant då den stora dagen kommer och funktionärerna tittar på hundens allmäntillstånd och ser till att den inte har loppor, mask eller eksem. Detta görs inte endast för hundens skull utan även för de andra deltagarna så att den inte smittas.

Vad som också är enormt viktigt om en hund skall ställas ut är dess temperament. Under inga omständigheter får den uppvisa anti-socialt eller, ännu värre, aggressivt beteende. De flesta hundar brukar vara glada och snälla men ibland kan de bli stressade av lokalen eller de många människorna eller rent av bli förbannade på de andra hundarna, och då gäller det att ägarna är alerta och genast avlägsnar sin hund.

En annan sak som är viktig är att hunden inte har klippta öron eller kuperad svans. I vissa länder är detta fortfarande tillåtet men inte i Sverige och Norge så om en hund är född efter år 1993 så är detta omedelbart skäl till förvägran av deltagande. Nu är detta knappast ett problem för norska eller svenska hundar då hundar över 24 års ålder knappast är i skick att ställas ut men om hunden kommer ifrån andra länder kan de tillåtas att vara med.