Menu

Tävla med golden retriever

Bland de ståtligaste hundarna som finns är de gyllengula golden retrievers vars namn återspeglar deras vackra färg men också deras fantastiska egenskaper att kunna hämta nedskjutna byten åt sina jagande ägare. Detta är en mycket vacker hund som är stor och rejäl men samtidigt har ett lugnt och fint beteende som gör den lämplig för både äldre ensamstående och stora barnfamiljer.

Vill man ställa ut dessa hundar kan man göra det både för dess utseende och dess temperament. Det finns få saker som de hellre gör än att springa hinderbana eller stå vackert inför publik och domare med sin husse eller matte! Man kan riktigt se hur stolta de är och hur roligt de tycker att det är att vinna!

Naturligtvis så har denna populära ras en alldeles egen klubb som heter Goldenklubben. Här kan alla ägare och fantaster av den vackra golden retrievern mötas, utbyta tips, skaffa valpar och tävla. Man har en årlig tävling som kallas Goldenspecialen där man har många olika klasser, från juniorhund till senior, till jakttävlingar och dressyr. Hundarna får vara med från 4 månaders ålder och för hundar som är över 10 år gamla finns kategorin veteran special.

Deltagarna i Goldenspecialen kan antingen vara med för sitt utseende, sin jaktförmåga eller bägge två. I det sistnämnda fallet kallas kategorin Dual Purpose och de slutgiltiga poängen räknas samman. Arbetsprovet går ut på att man ger sig ut på ett öppet fält och låter hunden interagera med sin jagande husse eller matte. Ett låtsasbyte skjuts ned och domarna bedömer sedan hur väl hunden följer kommandon, nosar, rör sig och kommunicerar. Det krävs en hel del träning för denna typ av tävlingar men samtidigt är det roligt för både hunden och ägaren.

Förutom äran kan prisvinnare få allt från gratis hundmat till möjligheter att mot betalning avla valpar med framgångsrika kennlar både inom och utanför landets gränser.