Menu

Små hundraser och grytjakt

Många mindre hundraser uppskattas idag som rena sällskapsdjur och deras storlek gör att man kan ha dem med sig nästan överallt. Under de senaste åren har de blivit allt populärare och vad som började som en trend bland snofsiga societetsdamer har nu spridit sig till hela samhället. Det är inte alls ovanligt att se en storväxt karl med en liten chihuahua eller Yorkshire terrier dessa dagar!

Vad många däremot inte vet är att en hel del av dessa mindre raser ursprungligen framavlades för att jaga! Särskilt på herrgårdar och i bondesamhällen har det alltid varit vanligt med möss och råttor och förutom katter hade man hundar som var specialtränade att jaga och döda dessa. Att det var just mindre hundar som fick uppgiften har att göra med deras storlek då de kan ta sig ner för underjordiska tunnlar och in i gryt och kulor men också för att de har gälla skall som hörs inifrån dessa.

I Kanada och USA har man idag speciella tävlingar för dessa hundar där en levande råtta i en bur ställs i en specialtillverkad kula vid slutet av en utgrävd tunnel. Hundens uppgift att all lokalisera råttan genom att ta sig utmed tunneln, som kan vara av olika storlek, och sedan låta sin ägare veta att den har hittat sitt byte.

Det finns olika grader av svårighet i dessa tävlingar och hundarna kan vinna ett antal medaljer i kategorier med stigande grad. För de grönare juniorerna är till exempel tunneln endast nio meter lång med tre vändor och hunden har trettio sekunder på sig att hitta fram. Bland de rutinerade seniorerna ökar svårighetsgraden rejält då hunden dels måste starta från ett längre avstånd (mellan 90 och 274 m) och dels har en längre tunnel som dessutom har falska kulor. Här jagar hundarna i par, en som letar och en som vaktar, och vakthunden måste vara absolut tyst så att hundens skall inne i tunneln kan höras.