Menu

Jaga med jack russel

Hunden jack russel är en mycket populär ras som idag finns både som sällskapshund och som jakthund i många länder. Att hunden är så uppskattad märks inte minst i det faktum att den genom tiderna varit med mycket i populärkultur, som till exempel filmer och TV-serier, och det är just en jack russel som sitter och tittar på en grammofon i logon för den brittiska musikkedjan his Master’s Voice (HMV).

Denna intelligenta och energiska ras framavlades av en brittisk kyrkoherde på 1800-talet som hette Jack Russel och vars främsta hobby i livet var jakt och hundar. Redan i skolåldern upptäckte han en liten vit hund som han adopterade och snabbt tränade till att hjälpa till under räv-jakter. Russel insåg snabbt vilka fördelar den hade med sin snabbhet, energi, lilla storlek och skall. Med detta började han framavla just de kvaliteter som behövs för att en hund skall bli bra på att jaga mindre djur som räv och råttor och i många länder är det fortfarande denna jycke som jobbar med detta.

Trots att två århundraden nu har passerat så ser jack russel hunden idag i princip likadan ut; den väger runt 6-8 kilo och är upp till 28 cm hög. Eftersom hunden skall kunna gräva ut tunnlar intensivt utan att skälla och sedan högljutt kommunicera sitt fynd är detta en mycket atletisk och intelligent ras som klarar av bägge två. Den har beskrivits som både glad och intensiv och tycks ha en aldrig sinande energi. Detta gör att hunden lämpar sig för människor med en mycket aktiv livsstil och alltså inte för soffpotatisar.

En jack russel är mestadels trevlig men är också berömd för sina snabba humörväxlingar. Detta må vara en social och lojal hund men samtidigt kan den bli urförbannad om den upplever att saker inte går som den vill. Medan vissa upplever detta som charmigt anser andra att den därför inte lämpar sig så bra för familjer med små barn.