Menu

Utställningar med hundar

Att ställa ut sin hund kan vara en mycket rolig och stimulerande upplevelse för både ägare och hund. Genom att träna inför den stora dagen spenderar man massor av tid tillsammans, vilket garanterat är hundens favoritsyssla, och man både lär sig av varandra och gör framsteg utan dess like. Det enda som krävs är att ha gott om tid och tålamod, en samarbetsvillig hund och en god portion tävlaranda!

Beroende på vilken sorts hund man har så finns det olika typer av utställningar. Till exempel finns det utställningar för specifika raser och där är det hundens utseende som framför allt gäller. Domarna inspekterar noga varje hund och mäter deras höjd och bredd, bedömer deras färg och proportioner, ser deras svanshållning och tassar. Eftersom hunden tillhör en specifik ras finns det noggrant beskrivna standarder för varje typ av hund och ju bättre den passar in i den, desto högre poäng får hunden. Av denna anledning är det upp till hundägaren att lära sin hund att stå på ett visst sätt så att den till fullo kommer till sin rätt.

En annan typ av hundutställning är en så kallad dressyrtävling där hunden får visa vad den kan göra. Det handlar om allt från enkel gång till att apportera eller springa över hinderbanor och på så sätt kan en hund visa sin intelligens och inlärningsförmåga. Oavsett vad för slags tävling det rör sig om så handlar dessa ursprungligen om avel och en hund som utmärkt sig på olika sätt kan räkna med att få offerter på att para sig med andra hundar inom samma kategori.

Går man in på Svenska kennelklubbens hemsida kan man hålla sig uppdaterad om vilka tävlingar som är på tapeten runt om i Sverige. Det finns även en internationell hundklubb som heter Federation Cynologique Internationale för dem som vill söka sig utanför gränserna.