Menu

Olika klasser vid utställning

Från fyra månaders ålder är en hund hjärtligt välkommen att vara med i utställningar. Den är fortfarande en liten valp men den är nu färdigvaccinerad och kan därför umgås med andra hundar och människor utan problem. Beroende på hundens ålder så finns det olika klasser för den att tävla i, liksom olika typer av tävlingsmoment. Här följer en lista på några av de vanligaste klasserna vid hundutställningar både i Sverige och utomlands.

Valpklassen

Detta är tävlingar där småttingar mellan 4 och 9 månader tävlar i två klasser. Man börjar med att tävla hanar mot hanar och tikar mot tikar men när vinnare i båda kategorierna utsetts ställer man den bästa valpen av vardera kön mot varandra för att få fram den bästa valpen. Eftersom små hundar ännu inte är proportionerliga brukar domarna titta på saker som färg, temperament och ansikte och man har vissa mått som man kan gå efter.

Juniorklassen

Nästa klass gäller åldern 9 månader upp till och med 17 månader och 364 dagar; hunden får alltså inte ha blivit 18 månader gammal. Vid den här åldern har hunden nästan växt helt färdigt så nu kan domarna på allvar undersöka deras kriterier som ger högst poäng, som till exempel mankhöjd, noslängd och kroppshållning.

Championklassen

Detta är för de riktigt stiliga hundarna som redan vunnit i andra tävlingar och nu skall utses som bäst i sin klass. Både hundarna och ägarna brukar vara rutinerade och vissa har till och med tävlat internationellt. Dessa hundar är mest åtråvärda för kennlar som söker avelsmöjligheter.

Bruksklassen

Inom denna klass handlar bedömningen inte bara om utseendet utan även om hundens talanger. Det kan variera beroende på klass men ofta handlar det om jakt där hundar får visa vad de gå för. Hundar som labradorer testas i apporteringsförmåga och mindre hundar i kommunikation och tunnelsökande.